

معرفی مشخصات تیتانیومهای خالص
آلیاژهای گرید 1 تا 4 تیتانیومها به آلیاژهای خالص یا CP (Commercially Pure) معروف هستند. آلیاژ گرید 2 از مهمترین آلیاژهای دسته CP بوده و پس از Ti-64 از پرمصرفترین آلیاژهای تیتانیوم است. در دستههای آلیاژهای CP اکسیژن و آهن تنها عنصری است که میزان آن تغییر میکند و مابقی عناصر جز ناخالصی به حساب میآیند. ساختار بلوری این آلیاژ آلفا (α) بوده و شکلپذیری مناسبی دارد، استحکام آن نیز متوسط و مقاومت به خوردگی آن مناسب گزارش شده است، قابلیت جوشکاری این آلیاژ مناسب گزارش شده است. نکته قابل توجه این است که آلیاژهای تیتانیوم وزن مخصوصی تقریباً نصف آلیاژهای نیکل و آهن دارند لذا در مواردی که وزن سیستم قابل اهمیت است میتوانند بهترین گزینه باشند. این آلیاژ به دلیل ویژگیهای منحصر بفرد یک گزینه مناسب برای کاربرد در صنایع شیمیایی، اجزای زیردریاییها، صنایع هوایی و همچنین صنایع پزشکی است.
ترکیب شیمیایی
ترکیب شیمیایی آلیاژهای خالص تیتانیوم مطابق استاندارد ASTM B265 و ASTM B348 در جدول ذیل ارائه شده است.
خواص فیزیکی
برخی از خواص فیزیکی آلیاژ Ti Gr 2 در جدول ارائه شده است.
استانداردها
ASTM B265، ASTM B348، AMS 4902
برخی از کاربردها
در بدنه برخی از هواپیماها، دودکشها، بستها
همچنین این گرید از تیتانیومها شکل پذیری مناسبی در دمای محیط دارند و به شکلهای مختلفی میتوان آن را تولید کرد. در حالی که حضور عناصر آلیاژی بیشتر سبب استحکام بیشتر و افت شکل پذیری میشود
ساخت انواع پمپ های مورد استفاده در صنایع شیمیایی بخصوص پمپ های حاوی سیال های کلرایدی
در سال 2001 میلادی کمپانی جنرال موتورز (General motors) برای ساخت سیستم اگزوز شورلت مدل Corvette Z06 از آلیاژ تیتانیوم Grade 2 استفاده کرد در حالی که پیش از این از اسنلس استیل استفاده میشد، وزن سیستم اگزوز از 6/18 کیلوگرم به 11 کیلوگرم تقلیل یافت
همچنین شرکت مرسدس بنز نیز برای ساخت برخی از پینها در سیستم ترمز ماشینهای Class C از آلیاژ تیتانیوم Grade 2 استفاده میکند
در برخی از تجهیزات کندانسورها و ساخت لولهها
در ساخت ابزارآلات و تجهیزات پزشکی
عملیات حرارتی
برای عملیات حرارتی آلیاژ Ti Gr.2 سیکل ذیل ارائه شده است:
آنیل:
نگهداری در محدوده دمایی 595 تا C ֯760 به مدت 2 ساعت و سرمایش در هوا
تنشگیری در محدوده دمایی 540 تا C ֯ 595 به مدت 15 تا 30 دقیقه و سرمایش و سرمایش در هوا
تحت گاز محافظ
عملیات حرارتی تحت گاز محافظ یا خلا
خواص مکانیکی
حداقل میزان مورد نیاز برای استحکام آلیاژ Ti grade 2 مطابق استاندارد ASTM B348 در جدول زیر ارائه شده است. همچنین در این جدول اطلاعات دیگر گریدهای آلیاژهای تیتانیومی را جهت مقایسه و دید بهتر نسبت به این آلیاژها ارائه کرده است. شایان ذکر است اعداد درج شده در جدول حداقل میزانهایی است که آلیاژ باید دارا باشد.
بهطورکلی هرگاه به مقاومت به خوردگی همراه با استحکام متوسط نیاز باشد از آلیاژهای تیتانیوم گرید 2 استفاده میشود. بر اساس آمار، امروزه آلیاژهای تیتانیومی Grade 2 برای مصارف حساستر جایگزین آلیاژهای استنلس میشوند، شایان ذکر است از نظر اقتصادی نیز آلیاژهای Grade 2 نسبت به آلیاژهای Grade 5 (Ti-64) ارزانتر و مقرون به صرفهتر هستند.
برخی از استانداردهای ابعادی
طبق استاندارد ASTM B348 یک سری استانداردهای ابعادی برای تحویل ارائه شده است که مقادیر مختلف آن در جدول ذیل ارائه شده است.
جهت بررسی دقیقتر انحراف از ابعاد میتوان به استانداردهای ASTM B348 و همچنین ASTM B265 مراجعه کرد. در اینجا تنها هدف ارائه دیدگاهی نسبت به انحراف مجاز از میزانهای مذکور است.